Yös Nedir

Yös Nedir

Ülkemizde yabancı uyruklu öğrenci sınavını çoğu üniversite kendi bünyesinde yapmaktadır. ÖSYM’nin yaptığı normal üniversite sınavına (AYT-TYT –YKS) giren öğrenci sayısı 2,5 milyonun üzerinde iken YÖS’e giren öğrenci sayısı en fazla binlerle ifade edilebilir. Normal üniversite sınavına giren öğrenciler matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji, Türkçe, tarih, coğrafya, felsefe vb. derslerden sorumlu iken YÖS’e giren öğrenciler sadece matematik, geometri ve IQ (sayısal mantık) derslerinden sorumludur. Yani YÖS ile bir üniversite kazanmak çok daha kolaydır. Durumu çok zayıf olan öğrenciler bile dört yıllık bir fakülteye yerleşmektedir. Normal üniversite sınavında çok fazla başarılı olamayan öğrenciler, YÖS ile hatırı sayılır dört yıllık bölümleri kazanmaktadır. YÖS ile ilgili süreci iyi yönetebilmek için hangi üniversitenin hangi şartlarda sınav yaptığını, sınav tarihlerini, üniversite kontenjanlarını, sınav tercih sürecini iyi yönetmek gerekir.

Türkiye genelinde neredeyse bütün devlet üniversiteleri ve özel üniversiteler YÖS ile öğrenci almaktadır. Bu üniversiteler mart ayının sonlarına doğru başlayarak nisan, mayıs, haziran ve temmuz aylarında kendi belirledikleri tarihlerde Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavını yaparlar.

Bu sınavı yapan üniversiteler kendi adlarının kısaltmasıyla bu sınavları tanımlamaktadır.

IÜYÖS (İstanbul Üniversitesi Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı)

ERÜYÖS (Erciyes Üniversitesi Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı)

AYÖS (Ankara Üniversitesi Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı)

OMÜYÖS ( On Dokuz Mayıs Üniversitesi Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı)

Sınavdan sonraki iki hafta içinde sınav sonuçları açıklanır ve tercih süreci başlar. Öğrenciler sınav tarihleri çatışmamak şartıyla birçok üniversitenin sınavına girebilir. Farklı üniversitelerde tercih yapıp birden çok üniversitede bölüm kazansa bile istediği üniversitenin kazandığı bölümüne kayıt yaptırır ve okuluna başlar. Öğrenci kazandığı üniversiteye kayıt yaptırmak istiyorsa ve çifte vatandaş ise Türk vatandaşlığından çıkmak zorundadır.